keskiviikko 11. huhtikuuta 2018

SaiPan joukkue alkaa hahmottumaan kaudelle 2018-2019

Hetki on tässä nyt vedetty henkeä ja on aika kääntää katseet kohti ensi kautta. SaiPa ilmoitti tänään 6 jatkosopimusta, kun vuoden mittaiset sopimukset tekivät puolustajat Jere Sneck ja Markus Kojo sekä hyökkääjät Valtteri Virkkunen, David Goodwin, Bastian Maia ja Roy Radke. Lisäksi eilen SaiPa ilmoitti tehneensä maalivahti Niclas Westerholmin kanssa 2+1 vuotisella sopimuksen, mutta puskista tullut NHL-sopimus Nashvillen kanssa hieman mutkisti asioita.

Seuraavaksi hieman mietteitä jatkosopimuksista. 

Niclas Westerholm jatko oli mielestäni todella hieno. Pelasi kuitenkin viime kauden A-nuorten maalinsuulla 28 ottelua torjuntaprosentilla 92,6. Pääsi pelaamaan myös 4 ottelua Liigassa torjuntaprosentilla 89.8.Todella puskista tuli kuitenkin se, ettän NHL seura Nashville ilmoitti viime viikolla tehneensä Westerholmin kanssa 3-vuotisen tulokassopimuksen. Näin ollen Nashville päättää, missä Westerholm pelaa jatkossa. Seura on kuitenkin jo tässä vaiheessa ilmoittanut, että Westerholm pelaa ensi kauden SaiPassa ja hakee enemmän kokemusta miesten peleistä. Näin ollen SaiPalla on ensi kaudella maalivahti kaksikko Tuohimaa/Westerholm.

Puolustaja Jere Sneckin jatkosopimus tuli hieman yllätyksenä. Myönnetään kuitenkin, että paransi paljon alkukaudesta ja pelasi playoffeissa jo todella hyvin. Ikää kuitenkin vasta 23 vuotta ja potentiaalia kehittyä hyväksi liiga puolustajaksi on. Tulee todennäköisesti saamaan ensi kaudella isompaa vastuuta SaiPan puolustuksessa. Voi nousta hyvinkin SaiPan johtavaksi puolustajaksi, jos saa onnistuneen kesän harjoitella. Toivoisin vielä paljon enemmän rohkeutta kiekollisessa pelissä sekä parempia laukauksia viivasta, koska vartta kuitenkin löytyy.

Puolustaja Markus Kojo aloittaa SaiPassa toisen kauden. Tämä kausi meni piloille loukkaantumisen takia ja pelejä kertyi vain 32. 24-vuotias Ässien kasvatti ei ole mikään pisteiden tekijä, vaan lähinnä puolustava puolustaja, joka hoitaa oman maalinedustan. Kojolla on varmasti eniten kehitettävää luistelussa, koska aika kankean näköistä se tällä kaudella oli. Tuo kuitenkin tarvittavaa kovuutta SaiPan puolustukseen ja siksi tykkään tästä jatkosta.

Hyökkääjä David Goodwinin sopimuksessa ollut optio ensi kaudesta päätettiin  myös käyttää, enkä yhtään kyllä ihmettele miksi. Ensimmäinen kausi Euroopassa ja miesten sarjassa meni varmasti yli odotusten, kun mies teki 60 ottelussa 29 p. Erittäin hyvin luisteleva hyökkääjä väläytteli kauden aikana maalinteon taidolla, mutta välillä oli myös hankaluutta löytää sopivaa ketjua miehelle ja näin ollen myös rooli vaihteli paljon. Uskon silti, että ensi kaudelta voidaan vielä odottaa enemmän, jos tulee saamaan isompaa roolia koko kauden ja löytyy sopivat ketjukaverit rinnalle.

Ranskalainen hyökkääjä Bastian Maia jatkaa odotetusti myös ensi kaudella täällä. Erittäin juonikas hyökkääjä pääsi tällä kaudella pelaamaan Liigassa 19 ottelua ja teki 4 p. Lisäksi pelejä tuli A-nuorten mukana ja mestiksessä Ketterän paidassa. Vaikka Maia on hyvä ja juonikas hyökkääjä, täytyy kyllä ehdottomasti kesällä fyysisiä ominaisuuksia parantaa. Nyt vastustaja pystyi melko helposti Maia saamaan pois kiekosta kaksinkamppailuissa, kun Maialle ei voimaa ole vielä riittävästi. Ehkä ensi kausi Ketterän mukana olisi kuitenkin vielä se paras paikka, jossa voisi saada isompaa roolia. SaiPassa todennäköisesti jää ylimääräiseksi tai 4 ketjun hyökkääjäksi.

Hyökkääjä Roy Radke on vähän samanlainen tapaus kuin Goodwin, mutta kausi meni pisteiden valossa paljon heikommin. Isokokoinen hyökkääjä teki 46 ottelussa 12 p. Kaikki kuitenkin huomasivat, miten paljon  miehessä on potentiaalia kovaksikin pelimieheksi liigassa, ja siksi jatko oli sinällään odotettu. Tykkäsin myös siitä, että Radke tulee kesäksi Suomeen joukkueen mukaan harjoittelemaan ja näin ollen Lehterä yrittää saada sen valtavan potentiaalin ensi kaudella esiin. Tällä kaudella silmiin pistävää oli typerät jäähyt ja joukkueen heikoin +- tilasto - 15. Uskon kuitenkin, että Radke tulee parantamaan paljon ja ensi kaudella pisteitä tulee ihan eri tahtiin.

Hyökkääjä Valtteri Virkkusen jatko itselleni on todella mieluinen, vaikka keskustelupalstoilla ei tästä jatkosta oltukaan tyytyväisiä. Virkkunen ei ole mikään pisteiden tekijä, mutta erittäin luotettava 3-4 ketjun mies, joka hoitaa roolinsa aina viimeisen  päälle ja taistelee koko sydämellään joukkueen eteen. Myös alivoimalla Virkkunen on erittäin  hyvä pelaaja. Varmasti myös persoonana erittäin pidetty joukkueen kesken ja valmennukselle hyvä lisä käyttöön. Muistan tältä kaudelta erittäin monta tilannetta, jossa alivoimalla Virkkunen heittäytyi kiekon eteen, yksi jopa sellaisella seurauksella, että hammaskalusto meni uusiksi. Olisin ehdottomasti toivonut vaan pidempää sopimusta, koska tuollaista pelaaja on aina kiva katsoa kentällä. 


Tässä sopimukset tällä hetkellä

MV  Frans Tuohimaa 2018-2019
MV  Niclas Westerholm 2018-2020 optio 2020-2021

P     Kalle Maalahti 2018-2019
P     Jere Sneck 2018-2019
P     Markus Kojo 2018-2019
P     Kasperi Torikka 2018-2019

H    David Goodwin 2018-2019
H    Elmeri Kaksonen 2018-2019
H    Ville Koho 2018-2019
H    Eetu Koski 2018-2019
H    Cody Kunyk 2018-2019
H    Anssi Löfman 2018-2020
H    Bastian Maia 2018-2019
H    Joni Nikko 2018-2019
H    Ahti Oksanen 2018-2019
H    Topi Nättinen 2018-2019
H    Roy Radke 2018-2019
H    Jonatan Tanus 2018-2019
H    Valtteri Virkkunen 2018-2019


Eli kuten ylläolevasta listasta huomataan, hyökkäys alkaa olemaan todella hyvällä mallilla. Mutta sen sijaan puolustukseen tarvitaan mielellään vielä muutama kova nimi. Vaakanainen voi olla vielä mahdollisesti liittymässä takaisin, mutta se on täysin NHL seura Boston Bruinsin asia. Lisäksi toivoisin ehdottomasti jatkosopimusta Brett Carsonille tai Vladimir Denisoville. Per Savilahti-Nagander ja Lauri Taipalus eivät todennäköisesti tule jatkamaan täällä. Lisäksi Lasse Lappalainen suuntaa todennäköisesti takaisin Kuopioon ja KalPan riveihin. Myös SaiPan valmennus tulee jatkamaan samana myös ensi kaudella.

Se mikä tässä pistää silmään on erittäin suuri määrä vuoden sopimuksia. Jos sopimuksissa ei ole optioita tulee joukkue uudistumaan todella rajusti juhlakauden jälkeen. En näe tätä hyvänä asiana SaiPan kokoisessa organisaatiossa vaan ehdottomasti jatkuvuutta pitäisi löytyä. Ymmärrä tietysti, että parhaat lähtevät jatkamaan uraa, mutta jonkinlainen runko olisi saatava myös seuraaville kausille, mistä rakentaa joukkuetta. En tiedä vaikuttaako tähän myös Lehterän sopimuksen loppuminen, mitä toivoisin myös jo hyvissä ajoin ensi kaudella jatkettavan, jos vain kiinnostusta molemmilta löytyy. Sen verran hyvää työtä Lehterä on jo nyt organisaatiossa tehnyt. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti