sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Pohdintaa joukkueen tilanteesta

Viimeiset 4 vuotta ollaan totuttu SaiPan menestykseen Lappeenrannassa. Nyt eletään helmikuuta ja joukkue löytyy sarjataulukossa viimeiseltä sijalta. Vielä on mahdollisuudet pudotuspeleihin, mutta onnistumisia se vaatii paljon loppukaudella. Siihen miksi kausi on mennyt näin, on monta syytä.

SaiPa menetti viime kauden päätteeksi kaksi menestyksen salaisuutta, kun toimitusjohtaja Riku Kallioniemi siirtyi Liigan toimitusjohtajaksi ja valmentaja Pekka Tirkkonen siirtyi Sveitsiin. Näiden henkilöiden korvaaminen on mille tahansa seuralle haastava tilanne. SaiPa hankki toimitusjohtajaksi metsäteollisuudessa toimineen Marko Ek ja valmentajaksi nostettiin pitkäaikainen apulaisvalmentaja Ari Santanen. Mielestäni kummatkaan eivät ole pystyneet täyttämään Tirkkosen ja Kallioniemen saappaita. Kauden alusta jo huomasi, että mainoksien määrä on hallissa vähentynyt, ja mediassa EK on todennut että mainosmyynnissä ollaan paljon jäljessä edellisistä vuosista. Tässä näkisin ehdottomasti EK epäonnistuneen. Siksi SaiPa palkkasikin tammikuussa uuden myyntimiehen organisaatioon. Santanen ei ole myöskään pystynyt ottamaan materiaalista kaikkea potentiaalia, minkä Tirkkonen teki. Moni pelaaja, jolta odotettiin tällä kaudella läpimurtoa, ei ole ottanut sitä ja näkisin että osa syy tähän, löytyy valmennuksesta.

Toinen syy, miksi kausi on mennyt näin, on ehdottomasti loukkaantumiset. SaiPalla on tällä kaudella taas koko ajan ollut pelaajia sairastuvalla, eikä parhaalla kokoonpanolla olla päästy pelamaan montaakaan ottelua. Varsinkin puolustuksessa on ollut isoja haasteita, kun välillä ollaan jouduttu pelamaan otteluita 5 pakilla. Loukkaantumisia aina tulee, mutta herää kysymys, ollaanko kesäharjoituksissa tehty jotain väärin. Kaikkea ei voida selittää huonolla onnella.

Kolmas syy, minkä näkisi vaikuttaneen tähän kauteen, on ehdottomasti puolustus. SaiPa on päästänyt tällä kaudella 136 maalia, vain Lukko on päästänyt enemmän maaleja. Tähän näen suurimpana syynä puolustajien heikko pelaaminen maalin edessä. Vastustajan hyökkääjät saavat täysin vapaasti laukoa SaiPan maalin edestä irtokiekkoja sisään. Lisäksi puolustajat, joilta odotettiin tällä kaudella vahvaa panosta puolustuksessa, eivät ole pystyneet vastaamaan odotuksiin.

Neljäs syy, mikä varmasti on vaikuttanut tähän kauteen, on ehdottomasti erikoistilanne pelaaminen. Alivoima on toiminut 81 %, joka on liigassa 11 parasta. Ylivoima on toiminut tällä kaudella myöskin heikosti 14 %, joka on liigassa 13 parasta. Tässä kääntäisinkin katseet valmennuksen suuntaan, koska koko kauden aikana ei ole onnistunut parantamaan kumpaakaan. Tänä päivänä liigassa ottelut ratkeavat pääosin erikoistilanteissa, eikä tuollaisilla prosenteilla ole asiaa liigassa kärkikahinoihin.

Viides syy on ehdottomasti hyökkäyksen ja puolustuksen tasapaino löytäminen. On ollut pelejä, joissa puolustus on toiminut hyvin, niin maalinteko ei ole onnistunut millään, ja pelejä, joissa ollaan onnistuttu tekemään maaleja yli 3, mutta puolustus on vuotanut kuin seula ja pelit hävitty. Tässäkin minusta suurin syy löytyy valmennuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti