lauantai 7. lokakuuta 2017

SaiPan pelitapa tällä kaudella

Minulle tuli palautetta, että voisinko yrittää kirjoittaa, minkälainen on päävalmentaja Tero Lehterän pelikirja. Yritän nyt seuraavaksi siis avata, mitä olen näin alkukauden pelien perusteella nähnyt. En ole kuitenkaan mikään jääkiekon harrastaja, enkä edes perehtynyt millään lailla jääkiekon valmennukseen, vaan nämä kommentit tulevat täysin katsomon puolelta fanin silmin.

1. Hyökkäyspeli. SaiPa on pyrkinyt tällä kaudella nopeaan ja suoraviivaiseen hyökkäyssuuntaan pelaamiseen. Eli, kun kiekko saadaan, lähdetään mahdollisimman nopeasti ja vähillä syötöllä hyökkäyspäähän. Tämä vaatii puolustajilta hyvän avaussyötön hyökkääjälle, että keskialue päästään nopeasti luistelemalla yli ja vastustaja ei ehdi niin hyvin asettua puolustusasemiin. Jos puolustajan avaussyöttö ei onnistu, tulee siitä usein pitkäkiekko ja aloitus jälleen omalle puolustusalueelle. Mielestäni SaiPalle on alkukauden otteluissa tullut paljon pitkiä kiekkoja pelin aikana. Puolustajista parhaiten peliä on pystynyt avamaan Carson ja Lappalainen. Hyökkäyspäässä erona myös viime kauteen on se, että pyritään pelaamaan suoraviivaisesti maalia kohti. Jokainen hyökkäys pyritään päättämään laukaukseen ja kulmissa pyörimistä pyritään välttämään. Jos kuitenkin kulmaan joudutaan, tulee SaiPalta kaksikin hyökkääjää kaivamaan kiekkoa, ja näin varmistetaan, että se kiekko saadaan pysymään omalla joukkueella ja pyöritystä jatkamaan hyökkäyspäässä. Vaikka SaiPa on saanut luotua hyvin maalinteko paikkoja, on se silti tehnyt liigassa kolmanneksi vähiten maaleja. Tähän osa-alueeseen täytyy tulla ehdottomasti parannusta, jos meinataan 10 joukkoon mennä keväällä.

2. Puolustuspeli.  SaiPa on päästänyt alkukaudesta toiseksi eniten maaleja liigassa. Voidaan siis sanoa, että puolustuspelaaminen ei ole kovin hyvin onnistunut. Tätä tilastoa kyllä hämää ne pari suurinumeroista tappiota. Puolustuksessa tulee tällä hetkellä liikaa henkilökohtaisia virheitä. SaiPa pyrkii puolustamaan koko viisikkona, kun hyökkääjät tulevat auttamaan puolustajia. Se, mikä puolustuksessa on pistänyt silmään on maaliedustan pelaaminen. Hyvin usein vastustaja saa pyörityksen aikaiseksi ja pari hyökkääjä tulee tekemään maskia maalivahdille, eikä puolustajat pysty siirtämään heitä pois edestä. Lisäksi tästä seuraa, että hyökkääjät pystyvät useasti laittamaan maalivahdista pompanneet irtokiekot maaliin, kun omat puolustajat eivät ole niitä siivonneet maalin edestä. SaiPa pyrkii myös usein rauhoittamaan tilanteen, kun kiekko on saatu omalla alueella haltuun, mutta tässä kohtaan tullaan nyt niihin henkilökohtaisiin virheisiin. Jos vähänkin vastustajan hyökkääjä paineistaa SaiPan puolustajaa, tulee usein kiekonmenetys ja vaarallinen maalitilanne vastustajalle.

3. Erikoistilannepelaaminen.  Ylivoima on ollut SaiPalla alkukaudesta luokatonta. Ylivoimaprosentti on tällä hetkellä liigan huonoin 9.09. Liigan parasta ylivoimaa on pelannut KooKoo 23,68 %, joten tämä ero on huomattava. Se miksi SaiPan ylivoima ei ole toiminut johtuu monesta syystä. Ylivoimalla saadaan kyllä pyöritys aikaiseksi, mutta laadukkaat laukaukset viivasta puuttuvat kokonaan. Jos pakit saavat kiekkoa viivaan, osuu laukaus yleensä ensimmäistä vastustajaa päin ja kiekko saadaan vastustajan toimesta purettua. Toinen asia, mikä SaiPan ylivoimasta puuttuu on maskimiehet maalin edestä. Kun puolustaja saa kiekon toimitettua maalille, on maalivahdin helppo työ torjua kiekko, kun kukaan hyökkääjä ei ole mennyt maali eteen ottamaan mustelmia. Lisäksi irtokiekoille päästään hyvin harvoin ennen puolustajia, kun kaikki ovat sen verran kaukana maalista. Eli yksinkertaisesti maalille pitää saadaan maskia ylivoimalla ja viivasta pitää puolustajien saada laukaukset maalille asti.

Alivoima on myös ollut huonoa tällä kaudella, kun alivoimaprosentti on tällä hetkellä liigan toiseksi huonoin 70,21 %. Parasta alivoimaa tällä hetkellä liigassa pelaa TPS 93,94 %. Alivoiman huonouteenkin SaiPassa syyt ovat yksinkertaisia. SaiPa pelaa neliö tällä hetkellä melko lähellä maalia, jolloin viivasta vastustajan pakit saavat hyvin paljon tilaa vetää. Tällä kaudella viivasta onkin vastustaja tehnyt minun silmiin paljon maaleja. SaiPa ei saa alivoimalla maalinedestä siivottua hyökkääjiä pois, jolloin vedot viivasta menevät maaliin, kun maalivahti ei näe yksinkertaisesti kiekon tuloa. Lisäksi vastustajan hyökkääjät saavat myös rauhassa irtokiekot laittaa maaliin. SaiPan pitäisi ehdottomasti pystyä enemmän blokata viivasta tulevat vedot. Tai ehtiä paremmin irtokiekoille, ennen vastustajan hyökkääjiä. Lisäksi alivoima nelikon pitäisi ehdottomasti saada kiekko purettua aina kuin paikka on, nyt ne purut useimmiten pysähtyvät viivaan. Uskon, että jos vedot pystytään paremmin blokkaamaan, niin alivoima tulee paranemaan huomattavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti