lauantai 21. lokakuuta 2017

SaiPan voittoputken salaisuus

Lappeenrannan ylpeys SaiPa on tällä hetkellä liigassa 6 ottelun voittoputkessa ja sarjataulukossa joukkue löytyy sijalta 9. Nyt seuraavaksi muutama kommentti, miten joukkue on tällaiseen lentoon päässyt.


1. Maalivahti Frans Tuohimaa on ollut maalilla, kuin muuri ja antanut SaiPalle mahdollisuuden voittaa jokaisen ottelun. Viimeisen 5 ottelun torjuntaprosentti on 95,2 ja päästettyjen maalien keskiarvo on 1,6. Tuohimaa valittiinkin liigassa viime viikon parhaaksi pelaajaksi. Tätä titteliä ei kovin usein SaiPan pelaajille tule. Voidaan siis sanoa, että yksi suurin tekijä tähän voittoputkeen seisoo illasta toiseen tolppien välissä. Voin ihan rehellisesti sanoa, että itseäni ei Tuohimaan vire yllätä, koska hänen potentiaalinsa oli jo näkyvissä viime keväänä. Toivottavasti Tuohimaalle ollaan tehty jatkosopimusta, koska muuten isommat seurat vievät tämän kauden jälkeen.

2. Alivoima on parantunut todella paljon viime aikoina. Kun vähän aikaa kirjoittelin asiasta, oli se liigan heikointa. Nyt viimeisessä 8 pelissä SaiPan alivoima on ollut erittäin laadukasta ja alivoimaprosentti on ollut 86 luokkaa. Tämä on näkynyt myös liigan tilastoissa, kun tällä hetkellä joukkueen alivoimaprosentti on 76,8 ja se on liigan 10. paras. Tässä siis mielestäni yksi merkittävä syy myös, että joukkue on pystynyt otteluita voittamaan. Nyt alivoima näyttää paljon tiiviimmältä katsomoon ja aktiivisemmalta. Enää ei vastustaja pääse laukomaan niin paljon viivasta ja puolustajat pystyvät siivoamaan irtokiekot. Lisäksi vastustajalle ei anneta niin paljon aikaa rauhoittaa omaa ylivoimaa, vaan mennään päälle kuin yleinen syyttäjä.  Tällä alivoimapelaamisen tasolla on hyvä jatkaa pelejä.

3. Maalinteon tehokkuus on ollut tämän voittoputken aikana myös silmiinpistävää. Vaikka viimeisissä otteluissa laukaukset ollaan hävitty reilusti, ollaan silti ottelut voitettu. Viimeksi tästä saatiin osoitus, kun JYP vastaan Jyväskylässä SaiPa laukoi maalia kohti 6 kertaa, mutta voitti silti ottelun 1 - 4. Laukaukset tässä ottelussa meni JYPille 35-6.  Sitä edellisessä Lukko ottelussa, SaiPa laukoi maalia kohti 14 kertaa ja voitti ottelun 1-0. Lukko vei laukaukset 29-14. Eli vaikka maalille ollaan saatu vähemmän laukauksia kuin vastustaja, ollaan kuitenkin niistä tarvittavat maalit pystytty tekemään.

4. Lisäpisteet. SaiPa on pystynyt voittamaan tällä kaudella huomattavan paljon pelejä joko jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa. SaiPalla on tällä kaudella mennyt jatkoajalle tai voittomaalikilpailuun  6 ottelua, joista se on voittanut 5. Näistä on kertynyt irtopisteitä 10. Nämä pisteet ovat erittäin arvokkaita, kun keväällä taistellaan playoffeihin pääsystä. Tässä on tapahtunut iso muutos, kun tuntui, että viime kaudella hävittiin melkein aina, jos mentiin jatkoajalle tai voittomaalikilpailuun. Myös Tuohimaa on ollut paljon parempi voittomaalikilpailuissa mitä viime kaudella. Veikkaan, että Markkanen on auttanut tässä asiassa melko paljon.

5. Puolustuspelin parantuminen. Vaikka vastustaja on hallinnut pelejä ja laukonut paljon, on SaiPan puolustus kuitenkin pitänyt huolen, että vaarallisia maalintekopaikkoja ei montaa tule ottelussa.  Puolustajat ovat voittaneet paljon paremmin viime aikoina kaksinkamppailut ja näin olleen kiekko saadaan enemmän omalle joukkueelle. Vaikka vastustaja on päässyt painamaan hyökkäyksiä SaiPan päätyyn, on puolustajat ohjanneet ne kulmiin, eikä sieltä maalille enää tulla niin helposti. Voin sanoa, että jokainen puolustaja on nostanut tasoa alkukaudesta ja nyt se alkaa näyttämään joukkueen vahvuudelta. Tämä yhdistettynä loistavaan maalivahtipeliin, tekee vastustajalle vaikeaksi maalin tekemisen.

Tässä siis syitä, jotka itse näen, että ovat tähän voittoputkeen johtaneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti