sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Kauden 2016-2017 yhteenveto

SaiPa on saanut päätökseen liigakauden 2016-2017. SaiPa sijoittuu runkosarjan viimeiseksi eli 15. SaiPa pelasi myös tällä kaudella CHL, jossa se eteni 16 parhaan joukkoon, myös 8 joukkoon eteneminen oli pienestä kiinni, kun se hävisi ratkaisevan ottelun Växjölle jatkoajalla. Voidaan kuitenkin sanoa, että CHL meni SaiPan osalta hyvin. Se miksi CHL:ssä pärjättiin ja liigassa ei johtuu siitä, että pelattiin ruotsalaisia ja saksalaisia joukkueita vastaan, joiden pelityyli näytti sopivan SaiPalle paremmin, kuin kotimaisen liigan pelityyli. Koska SaiPa jäi liigassa viimeiseksi, joukkue ei voi osallistua ensi vuonna CHL. Itse tykkään ehdottomasti tästä liigasta, ja siksi harmittaa, että nyt ei voida ensi syksynä osallistua. Mielestäni pelit ovat muutenkin parempi valmistautuminen kauteen, kuin liigajoukkueita vastaan pelatut harjoitusottelut.

Liigakauteen lähdettiin SaiPassa uuden valmennusjohdon voimin, kun Pekka Tirkkonen siirtyi Sveitsiin. SaiPa nosti pitkäaikaisen apuvalmentaja Ari Santasen päävalmentajaksi kahden vuoden sopimuksella. Lisäksi toimitusjohtaja Riku Kallioniemi lähti Liigan johtoon ja tilalle otettiin Marko Ek. Voidaan sanoa, että tällaiset muutokset yhtä aikaa näin pienessä seurassa pelotti kannattajia, itseni mukaan lukien. 4 vuotta on seurassa tehty niin hyvää työtä sekä pelillisesti että taloudellisesti, että kaikilla oli pelko, pystytäänkö sitä hyvää työtä jatkamaan, vai vajotaanko jälleen sinne liigan pohjalle.  Valitettavasti kausi meni juuri niinkuin kannattajat pelkäsivät ja vajottiin takaisin pohjalle.

Jotta yleisön luottamus joukkueeseen ja tekemiseen olisi voitettu, kausi olisi pitänyt aloittaa paljon paremmin. Nyt ensimmäisistä 10 ottelusta otettiin 3 voittoa ja yleisömäärät tipahti hallissa heti 3 000 pintaan ja jopa sen alle. Toimistossa kauden keskimääräiseksi yleisötavoitteeksi oli asetettu 3900, mikä on äärimmäisen kunnianhimoinen tavoite ottaen muutokset huomioon. Kauden mennessä näin heikosti, yleisökeskiarvo tulee jäämään 3000 pintaan, ja taloudellisesti otetaan tappiota paljon tällä osa-alueella. Pelillisesti tuntui, että Santanen ei pystynyt luomaan selkeää pelikirjaa joukkueelle, vaan kiekkoa pistettiin keskialueelta päätyyn ja luisteltiin kovaa perään. Muuten toimiva, mutta yleensä vastustaja oli aina ensiksi kiekossa ja hallinta siirtyi. SaiPan pisin voittoputki kaudella oli 2 ottelun mittainen, mikä sekin kertoo kaudesta. SaiPan harmina tällä kaudella olivat​ myös loukkaantumiset. Kapteeni Koho oli sivussa jouluun asti, puolustaja Carsonin kausi loppui joulun jälkeen ja keväällä loukkaantumisia oli samaan aikaan peräti 13 kappaletta. Tämä varmasti vaikeutti valmennuksen tehtäviä, kun parhaalla kokoonpanolla ei päästy pelaamaan kertaakaan. Tässä kohtaa on varmasti mietinnän paikka, onko harjoittelussa kaikki mennyt oikein.

Se miten tämä kausi olisi voitu edes yrittää pelastaa, olisi pitänyt jouluna tarkastella valmennuksen asemaa ja tehdä muutoksia. Lisäksi ykköspakki Carsonin loukkaantumiseen ei jostain syystä reagoitu, vaan mentiin nykyisillä puolustajilla. Ehdottomasti korvaaja olisi pitänyt hankkia, nyt tyydyttiin nykyiseen menoon ja toivotaan toivotaan linjaan. Tässä kohtaa jo näki, että toimistolla oli nostettu kädet pystyyn tämän kauden osalta ja viimeistään helmikuussa tehdyt parhaiden pelaajien myynnit vahvistivat asian. Alettiin vain peittelemään mahdollisia tulevia taloudellisia tappioita. Tämä tietysti on mahdollista, kun liiga on suljettu, eikä putoamisesta ole pelkoa. Mutta se on tosiasia, että tappiota tullaan taloudellisesti tekemään, vaikka pelaajamyyntejä tehtiin.

Todennäköisesti muutoksia on luvassa, näin surkean kauden jälkeen. Huhuissa on pyörinyt, että Santasen sopimus päävalmentajana loppuisi ennen aikojaan, mikä on tässä kohtaa varmasti se ainut vaihtoehto. Toiseen tällaiseen kauteen ei yksinkertaisesti ole varaa. Lisäksi toivon, että koko valmennusryhmä pistettäisiin uusiksi, mutta Santanen on huhujen mukaan jäämässä apuvalmentajaksi. Olisin toivonut, että uusi päävalmentaja tuo oman valmennusryhmän. Toivon myös, että toimitusjohtajana toiminut Marko Ek vapautettaisiin tehtävistä, mutta onko järkevää lähteä taas etsimään uutta toimaria, vai annetaanko vielä mahdollisuus. Minulla on Ek jäänyt melko etäinen kuva, enkä tiedä soveltuuko kuitenkaan tällaisen pienen seuran johtoon, jossa kaikkien on annettava 100 % seuran eteen joka päivä.

Tästä kaudesta toivottavasti opittiin mahdollisimman paljon, eikä tehdä enää samoja virheitä ensi kaudella. SaiPalla ei ole tästä kuin yksi suunta ensi kaudelle. Ensimmäinen tehtävä on yleisön saaminen takaisin hallille, ja sen eteen on käännettävä kaikki kivet. Jos se vaatii vaikeita ratkaisuja niitä on nyt uskallettava ottaa. Kova on minulla ainakin usko,että ensi kaudella tullaan taistelemaan ihan eri sijoituksista ja aion myös ensi kaudella seuraa tukea kausikortin muodossa. Innolla odotan jo tulevaa kesää ja ensi syksyn harjoituspelejä. Tarkoituksena on jatkaa myös tämän blogin pitämistä myös ensi kaudella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti